Majalah.com
Tahun lepas Mak saya tanya:

"Danial boleh tolong promote-kan bisnes jahitan baju kurung mak dekat internet tak?"

Saya pun jawab dengan selamba:

"Boleh."

Persoalannya sekararang ialah, bagaimana saya mahu market-kan bisnes mak saya di internet?

Mahu menggunakan medium apa?

Dan apakah cara yang terbaik?

Bila saya fikir dan fikir, teringat kitab Tawaran Meleleh.

Apa Itu Marketing

Dalam Tawaran Meleleh, Tuan Bukhari Ramli kata:
"Ada 3 rukun marketing."

  1. Market.
  2. Mesej.
  3. Media.


Dan Tuan Bukhari pesan lagi:
"Rukun marketing ini ikut terbit."

Maksudnya, utamakan yang utama.

Ia mesti ikut turutan. Mula-mula market, selepas itu mesej dan seterusnya media.

Kita tak boleh mula dari media dahulu atau mesej.

Sebab kalau kita tak tahu kepada siapa kita mahu jual dan apa masalah atau keinginan pelanggan kita, macam mana nak tulis ayat jualan?

Dan kalau kita tidak tahu di mana pelanggan melepak/berada. Macam mana nak pilih media yang sesuai?

Jadi, utamakan yang utama.

Maka...ini apa yang saya buat untuk eksperimen kali ini.

1. MARKET - Sebelum: Untung Sebelum Mula

Dalam 100 Seminar, Tuan Gary Bencivenga pesan (beliau ambil ayat ini dari Sun Tzu):
"The Battle Is Won Even Before It Is Engaged." ~ Sun Tzu.

Maksud beliau ialah: Kalau kita mahu mulakan sesuatu, pastikan kita tahu yang kita boleh berjaya atau untung atau menang.

Barulah kita boleh mula dengan yakin dan pasti.

Jadi, bagaimana saya nak tahu saya boleh untung sebelum mula?

Dengan....market research dan idea validation.

Market Research

Dalam bahasa Melayu dipanggil kaji pasaran.

Apa yang saya kaji?

  • Kaji adakah tempahan baju kurung perempuan di Ipoh perak ada permintaan atau tidak?
  • Ada pesaing atau tidak?
  • Berapa harga pesaing tawarkan?
  • Apakah ayat jualan yang pesaing guna?
  • Siapakah klien yang betul-betul perlukan dan mahu servis yang kita tawarkan?


Ada permintaan?
Eksperimen tempah baju kurung perempuan ipoh

- Bila search dalam Google ramai juga yang cari.
- Bila buat keyword research pun ada pesaing keluarkan duit untuk adwords.

Ada pesaing?
- Ada dan ramai.

Harga?
- Majoriti dalam RM 25 - 50.
- Kawasan yang moden seperti KL, Shah Alam dan sewaktu dengannya harga mahal.

Ayat jualan?
- Majoriti tulis:
"Menerima tempahan baju kurung, sepasang harga RMxx dan nombor telefon."

Siapa pelanggan?
- Ada 3 segmen pelanggan:
- Guru sekolah menengah perempuan yang mempunyai 3 orang anak dan mempunyai kereta Avanza.
- Pelajar Politeknik Engku Omar.
- Kakitangan kerajaan.

Bila dah tahu ada permintaan dan kenal pelanggan barulah pergi ke peringkat idea validation.

Idea validation ialah untuk mengesahkan sama ada benar atau tidak yang perkhidmatan/produk kita ada permintaan atau tidak. Maksudnya, ada orang beli atau tidak.

Kalau ada dan ramai. Maksudnya, permintaan tinggi.

2. MESEJ - Semasa: Bagaimana Saya Tulis Ayat Jualan

Bila kita dah kenal pelanggan dan apa yang dia mahu, barulah senang nak tulis ayat jualan.

Selalunya ramai usahawan susah sangat nak tulis ayat iklan atau jualan sebab tak kenal pelanggan, tak tahu apa yang pelanggan mahu.

Jadi, ini yang saya buat:

Tuan Suffian Salahudin selalu pesan,

"Iklan terbahagi kepada 3 bahagian."

  1. Headline.
  2. Offer.
  3. CTA = Call-To-Action.


Kalau tak silap saya lagi satu elemen ialah manfaat/benefit.

Tapi terasnya tetap tiga: Headline + Offer + CTA.

Headline:

Saya ikut headline dalam contoh ebook percuma Tuan Suffian.

Saya tulis:
"Tengah Cari Tukang Jahit Baju Kurung di Ipoh?"

Offer:
"Menerima tempahan:
Sepasang baju kurung untuk wanita sahaja: RM35 ~ siap dalam 5 hari atau percuma.
Atau,
2 pasang baju kurung untuk wanita sahaja: RM65 (Jimat RM5) ~ juga siap dalam 5 hari atau percuma."

CTA:

"Hubungi: 019-508 5880 (Kak Sal) ~ untuk membuat tempahan."

Dan elemn-elemen lain yang saya tambah iaitu intro dan PS:

Iklan yang terpapar dekat site majalah.com
Anda boleh lihat iklan sepenuhnya di sini.

3. MEDIA ~ Selepas: Di Mana Pelanggan Berada?

Sudah tentu kita tahu di internet.

Spesifik-kan lagi: Google.

Persolannya apa yang pelanggan cari?

Dan bagaimana nak buatkan page kita #1?

Apa yang Pelanggan Cari?

Pelanggan akan cari:
"tempah baju kurung Ipoh." 

Boleh Dapat Tempat #1 dalam Google?

Kalau saya buat website baru, memakan masa yang lama untuk dapatkan tempat pertama dalam Google.

Kalau guna Adwords? Berbayar pula. Saya tak nak keluarkan duit untuk sesuatu yang masih belum tahu dan pasti boleh pulang model atau tidak.

Jadi apa pilihan yang saya ada?

Percuma, cepat dan senang dapat #1 dapat Google?

Guna classified ads.

Sebab classified ads percuma, ranking pun tinggi dan apa yang penting cepat.

Dan majalah.com menjadi pilihan saya.

(Boleh je nak guna mudah ke lelong ke atau banyak lagi laman classified ads. Tapi yang penting berbalik kepada tujuan kita. Saya nak validate(pastikan) sama ada orang beli atau tidak. Bila ada, baru terus pergi ke media berbayar. Ini cerita lain.)

Daftar dan post dalam site tersebut.

Hasilnya:
- 10 orang call.
- 8 orang tempah baju.
- Ada seorang tempah 2 pasang.
- 2 orang nak buat joint venture.

Jadi > (8 orang x RM 35) + Sepasang baju lagi RM 35 = RM 315.

Daripada Penulis

Kesimpulannya? Eksperimen berjaya.

Bila saya dah tahu servis ada permintaan, barulah memaksimakan apa yang kita ada.

Barulah keluar duit buat iklan.

Keluar duit untuk dapatkan pelanggan.

Jadi, apa yang saya buat untuk memaksikan apa yang ada?

Saya buat blog baru dan ayat jualan baru dalam blogspot.

Target khas untuk orang perempuan yang tengah cari tukang jahit baju kurung perempuan di Ipoh, Perak.

Hasilnya? Hampir setiap hari ada orang telefon mak saya.

Yang ajaibnya ialah saya tak buat SEO pun untuk blog tersebut.

Sekadar biarkan 1 post sahaja.

Mana blognya? Saya terpaksa rahsiakan untuk sebab tertentu.

Jadi sekarang apa?

Saya nak ambil peluang ini untuk ucapkan jutaan terima kasih kepada:

  • Tuan Bukhari Ramli sebab buat kitab Tawaran Meleleh.
  • Tuan Suffian Salahudin sebab sudi bagi ebook free.
  • Tuan Faisal Abdullah dan Geng STP sebab sudi kongikan teknik idea validation.
  • Dan juga kepada anda kerana sudi baca sampai habis.


Saya doakan anda sekeluarga semakin kaya, berjaya dan bahagia selalu. ^_^

3 Buku Copywriting Terbaik Sepanjang Zaman.
Ada orang tanya,
"Danial, macam mana nak tulis ayat copywriting yang bagus kat Facebook? Ada tak buku yang bagus tentang copywriting?"

Pertama-tama, kita perlu faham apakah 3 elemen penting setiap iklan perlu ada.

Kedua, kita kena faham pelanggan kita betul-betul. Bukan setakat kenal sahaja.

Kenapa?

Bila kita faham kepada siapa kita nak jual produk atau servis, maka proses menjual menjadi mudah. Memang mudah.

Dan cara paling mudah untuk kenal pelanggan siapa kita ialah dengan berkawan dengan mereka.

Dapat?

Jawapan untuk soalan kedua pula:

3 Buku Copywriting yang Terbaik


1.) Kick-Ass Copywriting Secret Marketing Rebel - John Carlton

Dalam banyak buku copywriting yang saya baca, buku ini adalah buku yang terbaik menerangkan strategi dan teknik copywriting yang berkesan.

Di mana teknik dan strategi tersebut digunakan oleh copywriting antarabanga seperti Gary Halbert dan ramai lagi.

Dan buku ini adalah buku panduan utama apabila saya nak tulis ayat copywriting.

Teknik yang diajar di dalamnya memang senang nak digunakan. Lantas membuatkan saya mudah menulis ayat copywriting.

2.) The Ultimate Sales Letter - Dan Kennedy

Buku lebih menekan strategi copywriting berbanding dengan teknik copywriting. Maksudnya lebih menekan asas dalam copywriting.

Kalau kita masih lagi kosong tentang copywriting, maka bacalah buku ini dahulu sebab Tuan Dan Kennedy menerangkan langkah demi langkah bagaimana untuk menulis ayat iklan yang berkesan.

Apa yang saya tidak boleh lupakan ialah bahagian Call-To-Action. Terdapat 6 jenis Call-To-Action yang membuatkan pelanggan tak sabar nak membeli.

Memang terbaik! :)

3.) Power Copywriting For The Internet - Bob Serling

Dalam buku ini fokus kepada sebelum proses menulis ayat copywriting berlaku. Maksudnya buku ini menerangkan apa yang kita buat sebelum nak tulis ayat copywriting.

Saya terkejut pada bahagian permulaan sebab beliau menjelaskan 3 ciri pelanggan kita yang paling ideal.

Dengan 3 ciri ini maka mudahlah proses menjual berlaku.

Nak tahu?

3 Ciri Tersebut Ialah:

  • Minat - Siapakah orang yang betul-betul berminat (terdesak) dengan tawaran kita?
  • Mampu - Siapakah orang yang paling berduit untuk membeli tawaran kita?
  • Kuasa - Siapakah orang yang ada kuasa untuk membeli produk kita secara terus (Tak perlu minta kebenaran isteri. Hoho).


Daripada Penulis

Persoalannya, di mana kita nak cari semua buku ini?

Jawapan: Di Google.

Saya bagi petunjuk sikit: Forum.

Carilah sampai dapat.

Have fun. :)

Kredit gambar,

3 elemen penting setiap iklan perlu ada.
(Iklan = Surat Jualan)

Andai salah satu elemen hilang, maka surat jualan kita akan gagal memberi respon yang terbaik.

Oleh kerana ketiga-tiga elemen ini ibarat sebuah bangunan yang memerlukan 3 tiang untuk berdiri dengan kukuh.

Andai salah satu tiang tiada, maka ia akan runtuh berderai.

Jadi, pastikan setiap surat jualan kita mempunyai 3 elemen ini agar dapat respon yang terbaik dan lebih baik.

1. Elemen Headline

Bak kata David Ogilvy:
"Sebanyak 90% kejayaan surat jualan ditentukan oleh headline sahaja."

Respon surat jualan boleh meningkat dengan dramatik dengan hanya optimasi headline sahaja.

Dahsyat bukan?

Dan tujuan headline hanya satu.

SATU sahaja, iaitu:

Membuat pembaca ideal membaca perengan seterusnya.

Andai headline kita gagal melakukan sedemikian, maka kita perlu tukar headline jadi lebih baik.

Tetapi bagaimana? :)

Dalam buku Tested Advertising, terdapat 4 jenis headline yang berkualiti:

  1. Self-interest.
  2. News.
  3. Curiosty.
  4. Quick, easy way.


Self-Interest

Headline selft-interest ialah headline yang fokus kepada keinginan pembaca ideal.

Contoh headline:
Bagaimana Saya Tukar RM 5 Jadi RM 60 Dalam Masa Kurang Seminggu.

Contoh lain:
Nak Diskuan?

Jadi, bagaimana nak buat headline yang mempunyai self-interenst?

2 Cara:

  1. Fahami end-result pembaca/pelanggan ideal.
  2. Pertanyaan + End-result.


End-result = Apa pembaca ideal betul-betul nak?

News

Berita. Jenis headline yang membuatkan pembaca ideal rasa surat jualan tersebut seperti baru.

Contoh headline:
Pusat Mencuci Kereta Kini Dibuka.

Contoh lain:
Produk Danial AR Kini Di Pasaran.

Dapat dapat?

Untuk menggunakan headline jenis ini mudah sahaja.

Tambah perkataan:

  • Kini.
  • Terkini.
  • Terbaru.
  • Baru.
  • Memperkenalkan.


... Dalam headline surat jualan kita.

Curiosty

Rasa ingin tahu. Memang sifat semula jadi manusia ingin tahu sesuatu rahsia.

Contoh headline:
Adakah Anda Melakukan 3 Kesilapan Maut Ini dalam Bisnes?

Contoh lain:
Apa Yang Tak Kena Dengan Gambar Ini?

Bagaimana nak menggunakannya?

Tambah perkataan "Ini" dalam headline kita.

Quick, Easy Way

Cepat dan jalan yang senang. Headline jenis ini fokus pada elemen spesifik.

Contoh Headline:
Trik Mudah Dapatkan Kos Iklan 0.03 Sen.

Contoh lain:
Cara Termudah Beli Kereta Baru Tanpa Deposit.

Jadi, Apakah Cara Termudah Untuk Jadikan Headline Surat Jualan Convert?

Salah satu caranya ialah dengan: Tanya soalan.

Lebih spesifik: Tanya soalan end-result pelanggan ideal.

Ya, semudah itu sahaja.

Contoh:

Produk: Kasut nike.
Headline: Tengah Cari Kasut Nike?

Produk: Mesin jahit mini.
Headline: Nak Mesin Jahit Mini yang Boleh Dibawa Di Mana-Mana?

Produk: Servis SEO.
Headline: Mahu Buat Blog Anda Berada Dikedudukan Pertama?

Just like that. :)

2. Elemen Tawaran

Tawaran yang bagus ialah tawaran yang membuatkan orang susah berkata "tidak."

Itulah rahsianya. Bukan membuatkan orang senang berkata "ya."

Jadi, bagaimana?

  • Risk-Reversal
  • BTRF


Risk-Reversal

... Ialah jimanan yang menghapuskan segala risiko pembelian.

Contoh:
Jaminan pulangan wang selama 90 hari.

Contoh lain:
Jaminan pulangan wang 2 kali ganda selama-lamanya.

Dan untuk BTRF bagaimana pula?

BTRF ialah singkatan untuk Better Than Risk-Free.

Apabila kita menggunakan BTRF dalam surat jualan, sangat mudah untuk kita hasilkan jualan. Memang mudah sebab saya sendiri sudah menggunakan.

Contoh:

Buat kerja dahulu, bayar kemudian. Tetapi, andai anda tidak berpuas hati dengan servis kami, kami akan beri RM 100 kepada anda tanpa banyak soal.

Sudahlah buat kerja dahulu dan bayar kemudian. Selepas itu kalau tak puas hati boleh dapat RM 100. Gila ke tak gila?

Hebat atau tidak BTRF-nya? :)

3. Elemen Call-To-Action

Headline sudah menggoda. Tawaran memang tidak boleh ditolak.

Tetapi kita tertinggal satu elemen penting dalam surat jualan, iaitu Call-To-Action.

Tujuan Call-To-Action hanya satu: Buat pelanggan lakukan sesuatu.

Kalau kita nak suruh pelanggan tempah sekarang, tunjukkan cara bagaimana untuk tempah sekarang.

Tunjuk dengan jelas dan langkah demi langkah.

Barulah mereka mudah untuk membuat pembelian.

Contoh:
Berminat dengan produk XYZ?
Ikuti 2 langkah mudah ini untuk membuat pembelian.
Langkah 1. Bayar ke akaun:
Bank Semalaysia.
Langkah 2. Isi borang di bawah.

Daripada Penulis

Sejujurnya, bahagian copywriting memang besar untuk diterangkan dalam satu artikel. Oleh kerana, ada banyak lagi elemen yang penting dalam surat jualan perlu kita guna.

Seperti testimoni, sense of urgency dan lain-lain.

Saya harap ia dapat membantu anda tingkatkan respon iklan.

Dan jangan lupa untuk...

Have fun. :)

Apa itu leveraj dan bagaimana untuk menggunakannya.
Laveraj ialah alat (Delegate, out-source)

Leveraj ada 2 jenis:
  1. OPM = Other People Money.
  2. OPT = Other People Time.

Contoh paling mudah untuk faham ialah:

Kita buat bisnes nasi lemak. Jual kat tepi jalan. Apa yang bagusnya, ramai orang lalu lalang hantar anak pergi sekolah. Trafik berkualiti.

Daripada 100 kereta yang lalu lalang, boleh dikatakan 20 kereta yang berhenti membeli.

Daripada 20 kereta itu, secara purata membeli 3 nasi lemak.

Jadi, 20 x 3 = 60 nasi lemak x RM 1.50 = RM 90.

Dan kita boleh gandakan lagi jualan nasi lemak dengan? Leveraj.

Melalui, flyers. Guna direct-response marketing.

Contoh flyers:

Pagi-Pagi Tiada Masa Nak Buat Sarapan?

Jangan risau dengan pakej Nasi Lemak Uncle Danial dapat membantu anda menyediakan sarapan berkualiti. Siap hantar di rumah.

Apa yang Best?

> Sambal menyengat.
> Nasi berasap-asap.
> Kacang yang ragup.
> Telur rebus yang anjal.
> Timun yang segar.

Pakej A:

1-Bungkus Nasi Lemak = RM 2

Pakej B:

3-Bungkus Nasi Lemak = RM 5 (Jimat RM1)

Bagaimana Nak Tempah?

Dengan 1 langkah mudah iaitu,

Untuk Pakej A: SMS NLUD1 ke 012-012 1111.

Atau,

Untuk Pakej B: SMS NLUD3 ke 012-012 1111.

*Terhad bagi 50 orang pertama sahaja.

Kita kira: Dalam satu taman ada berapa buah rumah? Satu rumah secara purata ada berapa orang?

Katakanlah: 1 taman = 100 rumah. 1 rumah = 3 orang.

Siapkan 100 flyers dan hantar kepada 100 rumah > Upah orang hantar (OPT). Sebab kita tiada masa nak hantar satu per satu flyers kat rumah orang.

Daripada 100 buah rumah, mungkin 20 yang berminat dengan tawaran kita.

Daripada 20 itu, mungkin 5 orang yang berminat dengan pakej B.

Jadi, 15 orang pakej A. 5 orang pakej B.

Total: 15 x 2 = RM 30. 5 x RM 5 = RM 25.

> RM 55.

Kita boleh upsell lagi untuk tingkatkan jualan. Upsell lagi dengan nak telur atau nak ayam masak merah ke, nak sambal sotong atau sambal ikin bilis dan lain-lain.

Atau, pakej kita boleh buat pakej untuk sebulan. Kata macam ini, kalau beli pakej sebulan bayar sekali dan dapat diskaun 20%.

Ingat, kita nak untung dan jaga nama bisnes kita. Maklumat pelanggan (nombor telefon) simpan baik-baik. Sebab ia adalah aset.

Jaga ROI. Buat kompas jualan a.k.a sales funnel. Sentiasa split-test untuk dapatkan hasil yang terbaik.

Have fun.

3 Pengajaran Termahal Selepas 7 Bulan Bisnes
Pada pertengah tahun 2013, saya memulakan langkah pertama dengan membuat bisnes freelance.

Tanpa mentor.

Tanpa modal.

Dengan laptop, internet dan pengorbanan saya 2 tahun sebelum itu.

Pengorbanan apa? Pengorbanan sanggup ponteng sekolah. Memang kelakar bila difikirkan balik.

Masa mula-mula buat bisnes sendiri, tidak tahu apa yang penting apa yang tidak penting. Saya main hentam kromo sahaja.

Kesannya. Gagal 2 kali.

Maka, 3 pengajaran penting yang saya belajar daripada kegagalan tersebut.

Pertama: Niat Kena Betul

Buat bisnes sebab nak dapatkan duit tidak salah. Namun untuk permulaan, memang tidak digalakkan mempunyai niat sebegitu.

Kenapa? Sebab ia membuatkan diri kita cepat putus asa.

Minda akan kata, "Penat-penat buat bisnes, tapi dapat hasil ciput. Baik tak payah buat bisnes."

Hasilnya, 2 bulan pertama saya buat bisnes memang letih. Prestasi memang merudum. Tidak semangat nak buat bisnes.

Datang sekolah memang tidak ada mood. Memang negatif sangat ketika itu.

Lalu, saya refleksi diri balik. Kenapa saya suka sangat berasa letik dan cepat putus asa?

Jawapannya sebab niat tidak betul.

Saya perbetulkan niat. Buat bisnes sebab saya suka. Saya suka edit blog. Itulah passion saya selama ini.

Dan buat bisnes sebab nak bantu lebih ramai orang mempunyai blog yang kemas lagi disayangi Google.

Memang seronok sangat.

Pada bulan 12. Saya berjaya capai target jualan. Alhamdulillah. :)

Kedua: Kenali Pelanggan Sasaran

Kenapa ia sangat penting? Kalau tak kenal Pelanggan sasaran boleh menyebabkan bisnes kita merudum dan terus bankrup.

Oleh kerana apabila kita menjual kepada semua orang sebenarnya kita tidak menjual kepada sesiapa pun.

Maksudnya, tiada siapa yang sudi dengar tawaran kita.

"There is no one size fit all."

Contoh paling mudah ialah kita menjual boxer lelaki. Jadi siapa yang pakai boxer lelaki? Sudah tentulah orang lelaki bujang.

Kanak-kanak lelaki tak pakai boxer.

Bayi lelaki tak pakai boxer.

Orang perempuan tak pakai boxer. Ada ke? Itu abnormal.

Lagi terperinci kita kenal pelanggan sasaran, lagi mudah untuk kita menjual. Lantas bisnes kita semakin maju.

Ketiga: Harga Berpatutan

Bab harga memang sangat kritikal. Kalau kita main letak harga ikut suka hati memang bisnes lingkup.

Ia kena berpatutan dengan nilai produk atau servis yang ditawarkan.

Masa mula-mula saya buat bisnes, RM 30 adalah harga yang sangat murah. Dan pelangan merasakan ia servis yang tidak berkualiti.

Lalu, saya naikkan harganya jadi RM 50/blog. Ia harga biasa.

Lalu, saya naik lagi jadi RM 100/blog.

Ada yang kata mahal. Ada klien saya yang kata berpatutan dan berbaloi.

Yang kata mahal itu sebenarnya bukan pelanggan kita. Yang kata berbaloi pula ialah pelanggan sasaran kita.

Ingat, pastikan harga berbaloi dengan nilai yang kita tawarkan. Ini sangat penting.

Andai pelanggan masih lagi kata mahal, terangkan secara terperinci kenapa harganya begitu.

Daripada Penulis

Ada satu pengajaran emas yang saya dapat masa buat bisnes:

"The more you give, the more you get!" ~ Dr. Azizan Osman.

Ramai yang tak faham apa yang dimaksudkan dengan petikan beliau.

Maksudnya mudah: Kita bantu lagi ramai orang secara percuma, lagi ramai yang sudi buat bisnes dengan kita.

Contohnya: Kita bantu selesaikan masalah 1,000 pelanggan secara percuma, nescaya kita boleh jana RM 1,000 dengan mudah.

Itu untuk 1,000 pelanggan. Kalau 1 juta? Sudah tentu boleh jana RM 1 juta bukan? :)

Saya doakan anda sekeluarga semakin kaya, berjaya dan bahagia selalu. Dan saya doakan juga anda sekeluarga dapat menikmati kehidupan yang diberkati Allah.

Aamiin ya Rabb.

PS: Berminat nak belajar strategi pemasaran internet yang berkesan? Klik sini: Rahsia Pemasaran Rahman Basri (100% percuma).

Sumber gambar.

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *

Danial Abdul Rahim