Apa Itu Produktiviti?
Kadang-kadang kita tengok ada orang, buat kerja dari pagi sampai petang.

Tapi, hasilnya tak memberangsangkan.

Lain pula orang yang faham konsep produktiviti. Mereka buat kerja sikit tapi hasil melampau.

Kenapa ia boleh jadi begitu?

Sebab orang A tak faham tentang konsep produktiviti tapi lain pula orang B.

Jadi...

Apa Itu Produktiviti?

Produktivit = Penghasilan.

Penghasilan ialah tentang perubahan.

Contoh, sebelum ini air dalam botol nak habis lalu kita isi jadi penuh semula.

Itulah maksud perubahan.

Sebelum ini ia berada di A sekarang ia berada di B.

Dan, kata Jim Rohn: Orang yang betul-betul produktif ialah orang yang "mass produce."

Mass Produce?

Maksud perkataan mass produce ialah penghasilan beramai-ramai.

Atau nak lebih mudah faham lagi, buat kerja sedikit tapi ramai yang terima kesannya.

Contoh paling mudah ialah pemandu bas.

Apa tugas pemandu bas? Bawa penumpang, dari A ke B. Betul betul?

Pemandu bas bukan sahaja bawa seorang penumpang, tapi ramai-ramai bukan?

Jadi, itulah maksudnya mass produce.

Bagaimana untuk Jadi Seorang yang Betul-Betul Produktif

Kuncinya, faham konsep pro-aktif dan re-aktif.

Pro-Aktif

Pro-Aktif = Kita yang memberi kesan kepada orang lain.

Contoh: Update status di Facebook dan orang baca.

Re-Aktif

Re-Aktif = Orang lain yang memberi kesan kepada kita.

Contoh: Kita baca status orang di Facebook.

Jadi, orang yang produktif ialah orang yang pro-aktif yakni orang yang banyak memberi kesan kepada orang lain.

Dapat ke dapat? :)

Daripada Penulis

Kebiasaannya, kerja pro-aktif ini tak banyak mana pun. Sekadar 2 atau 3 kerja sahaja.

Misalnya buat marketing (dari group Facebook ke group Facebook), tulis emel dan hantar kepada subscriber dan seumpama dengannya.

Jadi, bila kita mahu susun to-do-list: Utamakan kerja yang mass produce dahulu, barulah kurang dan kurang mass produce.

Dan jangan lupa kongsikan entri ini dalam Facebook ada, terima kasih.

Sumber gambar.

Sebuah gambar yang tertulis, "I've failed over and ovver and that is why I succed." Kata Michael Jordan.
Saya nak bagi tahu satu rahsia:

Sebenarnnya, saya takut. Saya takut apa orang kata kalau saya update status di Facebook.

Saya takut kalau status saya tak capai standard kawan-kawan saya di Facebook, sebab semua kawan-kawan saya hebat-hebat berlaka.

Jadi, saya ada 2 pilihan: Update status yang hebat atau jangan update status.

Sudah tentu saya pilih jangan update status.

Dan lama-kelamaan, saya belajar dan belajar lagi sesampailah saya terjumpa satu idea tentang "It's OK if we fail."

Ha?

Izinkan saya terangkan.

Bagaimana untuk Bebas Dari Takut Gagal

Dalam satu seminar (100 Seminar), Tuan Gary Bencivenga kata:

"It's OK if we fail. No need to fear or disappointment."

Maksudnya apa? Maksudnya, kalau kita tiba-tiba ter-gagal atau terbuat silap, ia tidak mengapa.

Tidak perlu takut, tidak perlu risau. Tidak perlu hina dan pandang rendah pada diri sendiri.

Apa yang penting, kita akan tahu yang kita akan gagal.

Orang yang berjaya dia tahu yang dia akan gagal. Apabila kita berfikir begitu, kita akan berasa lebih mudah untuk atasi kegagalan tersebut sebab kita sudah menjangkakannya.

Jadi, tidak mengapa kalau kita gagal atau buat silap.

Brian Tracy kata:

"70% in our life is full of mistake."

Dari kecil sehingga besar, kita diajar buat silap tak boleh diterima. Kalau buat silap akan didenda. Salah sikit, kena marah. Kalau silap sikit, kena pukul. Lalu bila besar kita takut mencuba, sebab takut buat silap.

Kenapa takut buat silap? Sebab takut didenda.

Dalam minda separa sedar kita sudah disetkan begini:

Buat silap = Tak bagus = Kena denda (Rasa Negatif).

Siapa suka rasa negatif, bukan?

Jadi, untuk elakkan rasa negatif janganlah mencuba.

Berbeza pula dengan orang berjaya:

Buat silap = Bagus = Boleh belajar daripada kesilapan.

Lagi banyak mereka berusaha, lagi banyak pengalaman mereka dapat, lagi cepat mereka berjaya.

Jadi, ia tidak mengapa kalau kita buat silap. Apa yang penting kita belajar daripada kesilapan.

Daripada Penulis

Sebenarnya, perkataan KEGAGALAN tidak wujud dalam realiti.

Ia hanya wujud dalam minda kita sendiri, bukan?

Kadang-kadang saya terfikir, kenapa saya dulu rajin edit blog. Dari pagi sampai malam, sesampailah mahir mengedit blog.

Padahal masa mula-mula edit blog memang banyak buat silap. Tapi pelik sebab saya tak nak mengaku kalah.

Rupa-rupanya saya tak nak mengaku kalah sebab saya tak rasa yang saya buat silap.

Sebab masa itu saya percaya perkataan KEGAGALAN itu tidak wujud. Jadi, saya terus cuba dan mencuba. Sampai satu tahap saya boleh buat duit dengan edit blog.

PS: Orang yang hebat pun buat silap!

Kredit gambar.

Akhirnya...

Penantian yang begitu panjang telah berakhir. Tiada lagi tekanan yang dipaksakan. Tiada lagi peraturan yang perlu dipatuhi sedangkan ia memberi pulangan yang sedikit dalam hidup ku.

Mungkin, ia sudah tertulis di dalam hidup ku. Perkara lepas biarlah jadi teladan. Maafkan yang lalu.

Fokus pada masa hadapan, FOKUS.

Selepas ini, hanya diri sendiri yang menentukan masa depan. Usaha, cara berfikir, dunia dalam dan pelbagai faktor lagi memainkan perana untuk menentukan siapa kita di masa hadapan.

Izinkan diri ku untuk meluahkan isi hati ku. Pabila berbicara melalui penulisan, ayat ku semakin menawan lagi tertawan.

Getaran adalah perasaan. Getaran termasuklah suara, muzik dan sewaktu dengannya.

Apabila getaran positif bermain berhampiran kita, nescaya yang positif kita dapat. Namun, ia juga tetap berfungsi pada getaran negatif.

Oleh sebab itu, kita amat digalakkan untuk sentiasa berubah kepada zon yang lebih baik dan lagi lebih baik.

Kenapa?

Getaran positif menggadakan perasaan positif, getaran negatif menggandakan perasaan negatif. Perasaan positif ialah rasa puas, lega, tenang, aman, tenteram, bahagia nescaya makmur.

Perasaan negatif ialah marah, benci, cemburu, dengki dan seumpannya dengannya.

Dunia ini sebelum dicipta wujud beberapa peraturan alam. Peraturan alam ini digunakan untuk menyimbangi dunia yang di namakan bumi.

Ada sesetengah orang panggil peraturan alam itu ialah hukum karma, hukum tarikan, law of harvest dan pelbagai lagi nama.

Namun, semuanya adalah ciptaan Allah yang Maha Bijaksana.

Allah tidak menciptakan sesuatu hukum itu begitu sahaja, tetapi ada hikmah disebaliknya. Oleh sebab itu, di dalam al-Quran Allah sangat menggalakkan kita menuntut ilmu agar dapat membina dunia yang lebih aman dan makmur.

Dunia ini adalah tempat kita mengumpul 'harta' untuk dibawa ke dunia yang kekal abadi yakni akhirat.

Apa yang kita lakukan di dunia ini akan meninggalkan kesan di akhirat kelak.

Tidak perlu berfikir terlalu jauh, cukuplah sesampai di alam perkuburan sahaja. Bagaimanakah kita di sana nanti? Adakah kita duduk di taman atau di tempat yang penuh dengan seksaan lagi kesengsaraan.

Penyeksaan berulang-ulang kali sehingga kiamat. Ketika itu, dosa masih lagi bertimbun. Disambung lagi dalam neraka.

Bagaimanakah rasanya? Allah. Allah. Allah.

Ketahuilah dengan mengingati Allah itu, tenang dan tenteramlah hati manusia. ~ Ar-Ra'd 13:28.


Ya Allah... Kenapalah Nasib Diri Ku Sentiasa Malang?


Lagi ditanya, lagi banyak ujian yang ditimpa. Lebih malang hidup di dunia ini. Rasanya seperti hendak membunuh diri. Rasanya... tiada gunalah lagi ku hidup di dunia ini.

Kenapa Ya Allah? Kau melakukan sedemikian rupa kepada diri ku ini? Apakah salah dan dosa ku?

Sejujurnya, memang banyak. Sebab itu Allah memberi dugaan kita di dunia ini agar di akhirat kelak kita dapat merasai nikmat syurga Allah.

Allah uji sebab Allah sayang kita. Allah uji sebab Allah kasih kepada hamba-Nya. Setiap ujian ada kebijaksanaan di sebaliknya.

Ketika diri ku diuji dengan ketiadaan internet selam 4 hari. Rasa di hati memang sungguh terseksa kerana tidak tahu mahu melakukan apa. Bagaikan mayat hidup rasanya ketika itu.

Sehinggalah saya terbuka satu folder ebook. Lalu terbaca ebook Jay Abraham seorang pakar pemasaran langsung. Lantas, diri ku dapat mempelajari Strategy of Preeminence.

Sangat bernilai ilmunya. Tidak ternilai harganya jika dibandingkan dengan sejongkong emas.

Lantas, internet kembali seperti sedia kala. Terima kasih, terima kasih, terima kasih Allah.

Hembusan rasa lega dilepaskan. Alhamdulillah.

Hidup seseorang itu malang adalah kerana dirinya sentiasa fokus kepada perasaan negatif. Itu sahaja sebab utama kenapa nasib suka malang bertimpa-timpa.

Andai terbalikkan perasaan negatif itu menjadi positif, nescaya hidup mula berubah perlahan-lahan. Saya tahu kerana saya sudah melalui saat ini.

Dan sebab itu Allah berpesan kepada kita supaya bersangka baik sepanjang masa kerana baik menarik baik. Itulah hukum yang telah wujud sebelum wujudnya alam ini.

Hukum Allah.

Hidup Sekali Sahaja

Kita bertanggungjawab sepenuhnya ke atas hidup kita, kehidupan sekeliling dan sudah tentu ke atas nasib kita sendiri mahupun keluarga.

Terlalu lama kita duduk dalam sesuatu zon membuatkan kita tersekat dan semakin mundur.

Di dalam kehidupan kita hanya dapat memilih 2 pilihan sahaja: Mundur atau maju.

Andai kita memilih untuk berdiam dan tidak melakukan apa-apa tindakan untuk mengubah nasib hidup kita, nescaya yang sebenarnya kita memilih untuk hidup mundur.

Hidup adalah berlimpahan.

Tidak ramai yang faham tentang petikan ayat itu. Maksudnya, rezeki Allah itu tidak terhitung. Allah boleh bagi setiap manusia mempunyai gaji RM1 juta sehari.

Namun, hanya yang mempunyai sebab yang kuat sahaja dapat apa yang diimpikan. Siapa faham hukum sebab dan akibat tahu apa yang saya tulis.


Hidup Hanya Sementara


Memang benar, hidup menunggu mati. Tetapi, kita perlu isi masa yang ada ini dengan 'membawa bekalan bermanfaat' untuk dibawa ke dunia yang kekal abadi.

Kita boleh pilih dan memilih untuk mengisi masa yang bernilai kita untuk siapa dan melakukan apa. Masa dibuang begitu sahaja sebenarnya sangat rugi.

Setiap hari, Allah memberi peluang kepada hamba-Nya untuk berubah. Andai hari ini kita berasa kurang puas, di kala malam hari kita boleh merancang untuk hidup puas di kala hari esok.

Walaupun tidak pasti sama ada hidup atau tidak esok. Cuma, rancang sahaja. Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu mengubah nasibnya.

Saya bukan mereka cerita, tetapi ia adalah potongan ayat di dalam Al-Quran.

Masa untuk Memilih


Memang sukar untuk membuat keputusan untuk keluar daripada zon selesa. Memang payah. Tetapi percayalah, sekali kita pilih untuk keluar daripada zon selesa kita, Allah akan tolong kita.

Mula-mula mungkin kelihatan sukar. Lama-kelamaan secara tidak sedar kita sebenarnya sudah berubah ke arah yang lebih baik.

Saya tahu sebab saya pernah melalui proses ini.  Dahulu, saya sangat suka menyalahkan orang lain. Apabila saya tidak dapat keputusan yang cemerlang di dalam peperiksaan, saya menyalahkan ibu dan bapa.

Sejujurnya, cikgu pun sudah lali dengan karangan saya yang suka menyalahkan ibu bapa. Sungguh tidak syukur saya ketika itu. Namun, berfikir sejenak, "Sampai bila saya mahu menyalahkan orang lain?"

... Dan saya memilih untuk berubah. Satu per satu bantuan yang saya dapat dari arah yang tidak disangkakan. Sentiasa ada sahaja ruang dan peluang untuk saya beubah ke arah yang lebih baik.

"Andai di dunia ini ada manusia yang sangat kejam, sudah tentu di dalam dunia ini ada manusia yang sangat baik."

Memang tidak ramai yang jumpa dengan orang yang sebegitu baik. Tetapi, golongan baik memang wujud dan saya bersyukur kerana berpeluang berkawan bersama mereka di Facebook.

Terima kasih semua. :)

Inspirasi Buah Fikiran


Mesej saya yang nak disampaikan di dalam artikel ini ialah: Mula mencipta sesuatu yang bermanfaat.

Tidak kiralah blog, artikel, lagu nasyid atau sebagainya.

Fikir tentang dunia akhirat. Di dunia hanya sementara, maka ciptalah bekalan yang sentiasa membantu kita di sana nanti.

"Bila kita kejar dunia, hanya dapat dunia. Namun bila kita kejar akhirat, kita dapat kedua-duanya."

Write in dark.

Kenapa Manusia Kaya?

Apabila ditanya kepada mana-mana orang sekalipun, pasti akan menjawab: "Ya, saya mahu kaya."

Tetapi, ada juga sesetengah orang tidak suka akan kekayaan. Adakah ia pelik? Tidak.

Dan saya adalah salah seorang yang mahu menjadi kaya. Jadi, saya kaji lebih dalam kenapa manusia kaya dan apakah perbezaan orang kaya dan orang miskin.

Kajian demi kajian saya lakukan, membaca buku tentang kekayaan dan pelbagai lagi cara yang saya usahakan untuk memahami kekayaan.

Dan akhirnya, jumpa juga jawapannya. Sudah bersedia untuk mengetahuinya?

Baca lagi...

1. Mindset


Pernah dengar hadis ini:

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati." ~ Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir.

Memang tepat apa yang dikatakan oleh Rasulullah SAW. Hati adalah dunia dalaman. Dan jika dunia dalaman rosak, nescaya dunia luaran juga rosak.

Apa kaitan dengan mindset? Mindset dan hati adalah dunia dalaman. Dipermudahkan, andai dunia dalaman kita kaya, maka dunia luaran juga kaya.

Orang kaya dunia dalamannya kaya dan berjaya. Orang miskin dunia dalamannya miskin. Itulah perbezaan antara orang kaya dan orang miskin.

Tetapi, nak ubah mindset dan hati jadi kaya dan berjaya ambil masa sedikit. Oleh kerana persekitaran mempengaruhi mindset dan juga hati kita.

Maka, bagaimana pula untuk kita tukar persekitaran yang miskin kepada kaya dan berjaya?

Mudah sahaja: Berkawan dengan orang kaya dan berjaya.

Nak kenal pasti sama ada rakan kita itu seorang yang kaya dan berjaya atau tidak sangat mudah. Kata kepada rakan-rakan: "Bro, aku nak jadi kayalah."

Lihat apa respon rakan-rakan kita. Andai jawab: "Bagus, teruskan impian kamu. Kami semua sokong dari belakang."

Namun, jikalau rakan-rakan kita yang menjawab begini: "Nanti kalau aku kaya, aku lupa diri. Tak naklah jadi kaya."

Lantas, kita perlu tukar persekitaran yang kaya dan berjaya dengan serta merta. Tinggalkan rakan-rakan sebegitu kerana ia akan merosakkan dunia dalaman kita untuk terus jadi kaya dan berjaya.

Buka Facebook dan lihat berapa ramai rakan-rakan kita yang menulis status negatif. Selepas itu, unfriend sahaja.

Serius, unfriend sahaja. Nak buat apa hidup dengan mereka lagi?

Dr. Azizan Osman banyak kali pesan, kalau nak berubah jadi kaya dan berjaya jangan beri tahu kepada orang lain. Bila dah jadi kaya dan berjaya, barulah beri tahu nak berubah.

Oleh kerana apabila kita beri tahu yang diri sendiri nak berubah kepada rakan-rakan yang negatif, rakan-rakan akan mematahkan niat murni kita.

Tidak semestinya rakan-rakan. Ibu bapa, keluarga, kekasih hati dan sebagainya juga boleh jadi penghalang untuk kita berubah.

2 cara untuk buang halangan itu:
  • Tinggalkan mereka dengan berhijrah (Berpindah ke tempat lain yang lebih baik).
  • Bersahabat dengan orang-orang yang kaya dan berjaya.

Kesimpulannya, orang kaya mempunyai mindset abundance yakni minda yang suka memberi. Orang miskin mempunyai mindset poverty yakni minda yang suka meminta.

2. Kepercayaan


Kepercayaan juga adalah penyebab kenapa seseorang itu kaya ataupun miskin.

Tanya kepada diri kita sendiri: "Apa yang aku percaya tentang kekayaan?"

Andai kita jawab: "Kekayaan adalah bagus dan ia adalah lambang kebebasan."

Memang bagus kepercayaan yang sebegitu rupa. Saya suka dan sokong sepenuh jiwa dan raga.

Tetapi... Andai kita menjawab: "Nanti kalau aku kaya nanti, takut hidup tak bahagia."

Memang itulah yang kita dapat. Lihat sini, baca baik-baik. Apa yang kita percaya menghasilkan realiti.

Sesetengah orang sudah banyak memberi, memberi dan memberi. Dan yang peliknya, kenapa masih lagi miskin?

Oleh kerana: Dia percaya lagi banyak memberi, lagi miskin. Dalam mindanya sudah disetkan, "Kalau lagi banyak aku beri, maka lagi miskin aku jadi."

Oleh sebab itu, mempunyai kepercayaan positif tentang kekayaan adalah penting lagi fundamental.

Kadang-kadang, saya memang sedih melihat keluarga saya, rakan-rakan saya dan orang-orang sekeliling. Mereka banyak sangat berpegang teguh akan kepercayaan negatif. Dan menerimanya sebagai kenyataan.

Kenapalah mereka perlu sengara dengan kepercayaan negatif. Bebaskan minda mu. Buka mata besar-besar. Tidak perlu sibuk sangat dengan GST.

Apa yang penting perbaiki dunia dalaman kita, kewangan kita dan berfikir seperti jutawan.

"Danial, kamu cakap senanglah. Kamu pun belum kaya."

Ya, saya memang belum sampai masanya lagi untuk hidup mewah. Tetapi, saya jamin dan pasti suatu hari nanti. Bukan suatu hari, tetapi SEKARANG. Saya memang dilahirkan seorang jutawan. Kita semua sememangnya dilahirkan untuk menjadi seorang jutawan.

Dan saya sedar yang saya adalah seorang jutawan harta dan jiwa.

Sekarang, saya sedang melalui proses untuk jadi jutawan. Kita semua juga sedang mengalami prosesnya.

Tidak kiralah sama ada kita duduk di mana sekalipun. Di Hutan Amazon, Afrika dan sebagainya. Tetapi, kita memang sudah tertulis untuk jadi jutawan.

Kepercayaan yang kuat menghasilkan realiti yang pasti (muktamad). Dan kepercayaan yang sejati adalah harta yang paling mahal di dunia ini.

2 Cara untuk Menggantikan Kepercayaan Negatif Kepada Kepercayan Positif:
  • Bersangka baik sepanjang masa.
  • Jerit kepada diri sendiri pada setiap hari di kala selepas bangun dan sebelum tidur: Aku kaya dan berjaya.

Ya, jerit. Oleh kerana apabila kita cakap seperti biasa, dunia dalaman tidak terkesan dengan apa yang kita cakap. Namun, andai jerit, ia pasti menggegarkan dunia dalaman.

3. Kenapa?


Yang terakhir lagi penting.

Tanya kepada diri sendiri: Kenapa aku mahu kaya?

Tulislah seberapa banyak jawapan di atas kertas. Tulis sesampaikan kita menangis. Tulis sehinggakan kita jumpa satu jawapan yang paling tepat.

Di kala itu, dunia mula berubah serta merta. Fikiran, hati dan tindakan mula fokus pada yang satu, iaitu sebab yang tersendiri.

Jawapan saya kenapa mahu jadi kaya sangatlah mudah. Saya mahu jadi jutawan adalah kerana mahu ubah nasib keluarga jadi kaya, berjaya dan bahagia serta mahu hidup bebas.

Apabila saya bebas ia bererti saya boleh lakukan apa sahaja yang saya suka, beli apa sahaja, melancong pada bila-bila masa di mana-mana sekalipun dan bercinta dengan kekasih idaman dengan sepuas-puasnya.

Indah bukan hidup kaya dan berjaya?

Di dalam buku Think and Grow Rich, karya Napoleon Hill. Kemahuan atau dalam bahasa Inggeris disebut DESIRE adalah perkara pokok yang mengubah hidup seseorang itu dari biasa-biasa ke luar biasa hebat!

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Daripada Penulis


Walau apapun, ada satu sebab yang terpenting untuk jadi kaya dan berjaya iaitu redha-Nya. Andai Allah tidak meredhai kita untuk hidup kaya dan berjaya di dunia, tiada gunanya berusaha sehinggakan nyawa-nyawa ikan.

Jadi, untuk mendapatkan redha-Nya kita mesti jaga hubungan dengan Allah.

Saya diajar dalam hubungan ada 3 perkara penting:
  • Kenal: Siapa Allah?
  • Suka: Adakah kita buat perkara yang Allah suka?
  • Percaya: Adakah kita was-was terhadap Allah?
Sebagai penutup, saya nak bagi satu potongan ayat Al-Quran:

"Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri." ~ Ar-Ra'd 13:11.

Maksudnya, kita 100% bertanggungjawab atas hidup ini.

Think Miracle. Do Miracle. Expect Miracle.

Mimpi Menjadi Realiti

"Kalaulah... aku boleh berkahwin dengan sang puteri itu."

Saya jamin kita semua pernah bermimpi mahukan sesuatu, tetapi ia terlalu mustahil bagi kita kerana apa?

Oleh kerana kita tidak yakin dengan kekuasaan Allah.

Bila saya fikirkan balik, kenapa saya perlu guna perkataan "Kalaulah..." sedangkan Allah mampu memberikan apa sahaja yang diminta oleh hamba-Nya.

Dan saya fikir sekali lagi, apa maksud perkataan 'kalau'? Dan perkataan kalau digunakan untuk apa?

Maksud 'Kalau'


Kalau = Andai = Sekiranya = Jika.

Keempat-empat perkataan di atas mempunyai maksud yang sama. Cuma sebutan sahaja berbeza.

Kenapa Kita Guna Perkataan 'Kalau'?


Kalau = Digunakan untuk sesuatu yang tidak pasti.

Sebagai contoh: "Kalau petang nanti hujan, Danial tolong angkit pakaian ya." kata Mak kepada anaknya yang jutawan.

Tetapi, kenapa kita perlu guna perkataan kalau untuk berdoa? Adakah kita tidak pasti dengan kekuasaan Allah?

Fikir balik. Take 5. Tidak perlu terburu-buru.

Lalu, saya tukar perkataan 'kalau' jadi 'apabila'.

Contoh:

Kalau aku kaya, macam-macam aku beli. Lalu saya tukar: Apabila aku kaya, macam-macam aku beli.

Kita menggunakan perkataan 'apabila', apabila kita tahu ia adalah pasti dan jamin berlaku. (Baca balik)

Jadi, apabila saya berdoa menggunakan perkataan 'apabila', saya sudah jamin saya bakal memperolehinya.

"Betul ke cara ini berkesan?", tanya anda.

Dengan izin Allah ia berkesan.

Kisah Saya Guna Cara 'Apabila'


Di kala suatu hari, hati ku berasa kuat akan sesuatu. Emosi cinta kembali segar. (Serius, dalam sejarah hidup saya, inilah kali pertama saya rasa disayangi, dikasihi dan dicintai.)

Lantas saya bermohon kepada Allah: Apabila saya pulang ke rumah, mesti ada orang masuk meminang saya.

Ia kelihatan mustahil, tetapi saya tetap yakin ia akan berlaku.

Tidak lama selepas itu, ada orang pinang saya. WOW!

Dia meminang saya melalui emel. Tetapi... Orang yang pinang saya itu hanyalah gurau. Walaupun gurau, doa saya tetap diperkenankan oleh Allah. Alhamdulillah. :)

Apa yang akan berlaku andai saya berdoa lebih spesifik? Mesti saya sekarang sudah beristeri.

Memang benar hadis ini:

“Aku adalah sepertimana sangkaan hambaKu, dan Aku bersama dengannya ketika ia mengingati Aku. Jika ia ingat kepadaKu di dalam hatinya, Aku ingat kepadanya di dalam hatiKu. Dan jika ia ingat kepadaKu di khalayak ramai, nescaya Aku pun ingat kepadanya dalam khalayak ramai lebih baik. Dan jika ia mendekati kepadaKu sejengkal, Aku pun mendekatinya sehasta. Dan jika ia mendekatiKu sehasta, nescaya Aku mendekatinya sedepa. Dan jika ia datang kepadaKu berjalan, maka Aku datang kepadanya sambil belari.” ~ Hadith Qudsi riwayat Syaikhan, Tirmidzi dan Abu Hurairah ra.

Daripada Penulis: Inspirasi Ketuhanan


Kita fikir Allah hebat, kita hebat. Kita fikir Allah luar biasa, kita luar biasa. Hidup berTuhan indah tak terkata.

Sebarkan kebahagia bersama orang tersayang.

Kongsikan segala kebaikan kepada keluarga mahupun masyarakat.

Sedangkan sebaik-baik insan itu adalah insan yang memberi manfaat kepada orang lain.

Kurangkan berfikir, tingkatkan usaha. Nescaya, Allah beri apa yang kita suka apabila kita lakukan apa yang Allah suka.

Segala puji bagi Allah, terima kasih atas segala-galanya.

"Dalam sehari, berapa banyak kebaikan yang telah kamu berikan kepada dunia?"

Bismillah.

Kisah ini adalah daripada pengalaman saya sendiri.

Dan ia bukanlah rekaan, dan ia juga bukanlah tipu.

... Siapa sangka, dengan sedekah RM10 sahaja sudah dibalas dengan jam tangan baru dan external hard disk dalam hari yang sama.

Masya-Allah.

Yang peliknya, bagaimana saya boleh dapat 2 rezeki yang berkat dalam hari yang sama? Apakah 'rahsianya'?

Maka, baca lagi..

Al kisah Sedekah RM10


Pada jumaat yang lalu, masa ku hendak solat jumaat.

Saya sedekah di masjid RM10 ringgat. Di kala itu, hati tenang-tenang sahaja dan niat di hati pahala sedekah ini disedekahkan pula kepada kedua ibu bapa ku.

Alhamdulillah, solat jumaat berakhir dengan lancar.

Selesai sahaja solat jumaat, pulang ke rumah. Dan semasa di rumah kakak ku ajak pergi ke AEON terbaru di Station 18, Ipoh. Maklumlah, kakak ku baru sahaja dapat gaji.

Pergi bersama bapa dan kakak ku ke AEON Station 18.

Semasa dalam AEON, kakak ku bertanya, "Nak jam baru tak? Akak belanja". Dan saya membalas, "Wah.. betul ke ni?"

Dengan muka bersahaja, kakak ku membalas dengan serius, "Betul". Alhamdulillah rezeki.

Pusing satu AEON. Tidak ketemu lagi jam tangan yang ku mahu. Saya mahu jam tangan digital dan berpatutan harganya. Namun, masih lagi dalam pencarian.

Perut sudah lapar, maka berehat seketika di Food Court.

Alhamdulillah, satu lagi rezeki.

Lalu, selepas makan, sambung lagi mencari jam tangan digital.

Dan akhirnya, jumpa juga jam tangan digital yang berpatutan harganya lagi menggiurkan. Jenama jam tangan itu Smash. Saya tidak ingat sangat berapakah harganya. Tetapi lebih RM100 kurang RM150.

Satu lagi rezeki, alhamdulillah. Terima kasih Allah.

Pulang ke rumah.

Dan semasa di rumah pula, ayah ku menawarkan, "Abah ada external lebih, ambillah satu. Dalam kereta abah."

Saya membalas, "Eh? Betul ke ini?"

Dipendekkan cerita, saya dapat external hard disk 80GB daripada pemberian ayah ku.

Rezeki yang berlimpahan pada hari yang sama.

Syukur alhamdulillah. Terima kasih Allah, terima kasih kakak dan terima kasih ayah.

...

Begitulah ceritanya, tiada apa yang istimewa sangat, namun kelancaran rezeki ini adalah selepas membaca dan mengamalkan 9 Formula Pantas Seru Rezeki.

Kelihatannya, eBook Seru Rezeki ini memang benar-benar terbukti berkesan. Pada awalnya, memang saya kurang mempercayai. Tetapi selepas membaca kesemua testimonialnya, barulah saya lebih mempercayai.

Lalu tanpa ragu-ragu lagi, terus beli eBook 9 Formula Pantas Seru Rezeki.

Jadi, adakah anda juga mahu beli ebook ini? Kalau berminat dan mahu seru rezeki dengan pantas, maka belilah eBook ini. (Saya tidak paksa anda ya)

Sebuah gambar 9 Formula Pantas Seru Rezeki yang ditulis oleh Insyirah Azhar


Daripada Penulis: Ilmu, Iman Amal


Sebelum ini, saya ada menghadiri satu program yang telah dianjurkan oleh PPD Ipoh, Perak. Saya kurang pasti apakah programnya, namun ia berkaitan dengan sahsiah pelajar.

Hanya orang yang terpilih sahaja dapat pergi ke program itu. Dan alhamdulillah, walaupun ia percuma, sedikit sebanyak saya dapat ilmu daripada penceramah yang petah berbicara.

Penceramah itu ada sebut: Ilmu, Iman, Amal.

Ilmu = Tahu


Mula-mula memang kita tidak tahu apa itu rezeki. Bagaimana rezeki berfungsi. Apakah yang menyebabkan rezeki kita tersekat.

Bagaimana kita boleh langsaikan hutang dengan sedekah (Dalam eBook 9 Formula Pantas Seru Rezeki ada kongsikan rahsianya).

Dan bila kita sudah tahu, ia bermakna kita sudah dapat ilmu tentang rezeki. Alhamdulillah.

Bak kata Dr. Azizan Osman,

"Kunci untuk kuasai dunia ialah: Siapa tahu lebih"

Iman = Percaya


Apabila kita sudah tahu, dan banyak mengetahui tentang rezeki. Maka kita perlu percaya (iman) dengan ilmu yang kita miliki.

Barulah ia memberi impak yang positif.

Amal = Tindakan


Pengatahuan yang mendalam sudah kita ada. Kepercayaan yang kukuh sudahpun kita ada juga.

Namun, tanpa tindakan semuanya sia-sia. Tanpa usaha adalah sia-sia. Kita perlu beramal dengan ilmu yang kita ada, barulah menjadi. Kalau tidak, tingal anga-angan.

...

Akhir kata, bacalah eBook ini seandainya anda mahu menjemput rezeki dengan lebih pantas.

Dengan lebih deras.

Dengan lebih berkat.

Nescaya dunia lebih inspirasi aman makmur.

Astagfirullah.

Redha Didahulukan, Memberi Diutamakan
Alhamdulillah.

Akhirnya, baru ku faham lagi jelas tentang 'Memberi'.

Sebelum ini sudah tahu, namun sering kali terlupa akannya.

Apabila kita mahu memberi, memberilah dengan hati yang redha: Yakni dalam keadaan syukur lagi penuh suka.

Sepertinya, memberi ketika hati kita benar-benar mahu menolong insan lain yang lebih susah. Dan pada ketika itu, hukum alam mula aktif lagi lancar.

Al kisah Insan Abdul Rahim Jadi Pengetua


Di kala sedang memandu pulang ke rumah, bapa ku singgah pasar di tepi jalan sebentar. Pada ketika itu, ada seorang insan yang berkeadaan kusut masai membeli barang mentah (sayur dan ikan).

Namun, selepas sahaja insan tersebut dapat barang yang dia mahu, lalu dia terus melarikan diri. Tidak membayar barang yang baru sahaja dipinta.

Terkejut seketika si penjual itu. Dan selepas itu, ayah ku yang tolong bayarkan untuk insan itu. Lalu, bapa ku jumpa pula insan yang melarikan diri tadi di tempat menunggu bas.

Semasa perjumpaan berlangsung bersama insan tadi, ayah ku memberi pula wang sebagai pertolongan untuk tambah bas (mungkin).

Pada ketika itulah kita sedang memberi dengan hati yang redha. Hati yang ikhlas. Hati yang murni.

Tidak lama selepas kejadian itu berlangsung (dalam 2 minggu), ayah ku mendapat tawaran naik pangkat untuk jadi Pengetua. Allah hu akbar.

"Apa yang kita beri, itu yang kita dapat (malah lebih lagi)"

Daripada Penulis Berautoriti


Adapun cerita ini kurang jelas, kerana ku dalam keadaan yang lebih mengantuk. Tetapi andai saudara mahu lebih memahami dan mendalami tentang keajaiban 'Memberi': 3 eBook di bawah amat membantu saudara untuk lebih memahaminya.

Ebook memberi:

Segala puji bagi Allah, terima kasih atas segala-galanya.

Senyuman mu amat bermakna ketika membaca.

Kerana ia memberi motivasi lagi inspirasi kepada ku pabila menulis. Nescaya dunia lebih aman makmur.

Perlukah Saya Menulis Setiap Hari?

Selalunya...

Tidak ramai yang memilih untuk menulis setiap hari. Tetapi, bagaimana pula andai kita seorang blogger yang mempunyai blog tentang teknologi?

Adakah perlu menulis setiap hari? Adakah saya patut menulis seminggu sekali? Dan bermacam-macam jenis soalan yang timbul.

Lama-kelamaan tenggelam dalam persoalan yang hanyalah ilusi semata-mata.

Maka, saya bantu saudara keluar daripada lubuk persoalan yang hitam legam. Dan jawapannya mudah sahaja...

Ya, Kita Perlu Menulis Setiap Hari


Sekiranya kita jadi seorang blogger yang berjaya. Kenapa?
  • Sebab ia membantu kita lebih produktif
  • Sebab ia membantu kita menajamkan kemahiran menulis
  • Sebab ia menolong kita mempunyai artikel simpanan sebagai 'backup'

Dan apabila kita menulis setiap hari, maka peluang untuk gagal adalah kurang berbanding blogger yang hanya menulis seminggu sekali.

Lalu saudara tanya saya lagi,

"Bagaimana pula nak menulis setiap hari?"


Cuma mula menulis sebaris ayat setiap hari.

Kita boleh mula menulis sebaris ayat. Lebih kurang 14 patah perkataan. Itu kalau sehari. Bagaimana pula kalau seminggu? 14 x 7 = 98 patah perkataan.

Sikit, namun kita berjaya juga menulis berbanding blogger yang hanya menulis seminggu sekali.

Sikit-sikit lama-lama jadi artikel yang epik!

"Tetapi, Danial... nak tulis apa?"


Itu terpulang pada niche blog saudara sendiri. Andai blog saudara tentang berita panas seperti gosip artis, maka update blog saudara tentangnya.

Andai tentang "Personal", update tentang pengalaman saudara atau kisah-kisah yang bermanfaat. Saya percaya setiap satu insan yang hidup di muka bumi ini pasti ada cerita yang bermanfaat lagi menarik untuk dikongsikan. Usah segan silu untuk menulis pengalaman yang berguna.

Tiada apa yang rugi. Cuma yang ruginya apabila kita tidak menulis dan kongsikannya. Lagi malang seandainya kita malas. Setkan minda kita dengan menyatakan: "Menulis adalah mudah dan pembaca gembira membaca penulisan saya."

Ia mudah bukan?

Ilusi hanyalah sangkaan. Ubah sangkaan, cepat berjaya!

Plan Tindakan


1. Ambil kertas dan pen / pensil sekarang juga.

2. Tulis niche blog saudara.

Contoh: Blogging, Tutorial Blogspot dsb.

3. Pergi ke blog saudara dan lihat apakah entri yang masih belum ditulis lagi.

Contohnya: Blog saya ialah tentang Blogging dan bila saya lihat semua entri, baru saya tahu yang saya belum pos lagi entri tentang Tips dan Teknik Alexa Rank dan seterusnya.

4. Mula menulis 150 patah perkataan setiap hari.

Lihat contoh saya punya andai saudara kurang faham.

Niche: Blogging
Entri yang masih belum pos: Alexa Rank, proses menulis artikel yang epik, tutorial schema.org, blogger plugin yang menggiurkan dan sebagainya. (Ada banyak lagi)
Menulis setiap hari: Saya cuma perlu menulis tentang Blogging setiap hari, hanya 150 patah perkataan sahaja. (Lebih andai mampu)

Kini Giliran Saudara Pula


Apakah niche blog saudara? Dan apakah entri yang masih belum ditulis? Mohon kongsikan di ruang komenter. Jasa saudara saya hargai ;)

Terima kasih

Saya doakan saudara semakin kaya, berjaya dan bahagia.

"Melahirkan Blogger jutawan, multi-dermawan."

PS: Itu tagline saya, mohon jangan curi :P

Kepercayaan
Satu nama yang cukup indah.

Satu nama yang sungguh mulia

Satu nama yang sungguh berkuasa

Apabila disalahguna maka ia jadi salah.

Apabila digunakan dengan sehebat-hebatnya, maka itulah yang akan terjadi

Semuanya atas dasar kepercayaan sendiri.

Di kala, anda menulis lalu mengatakan menulis itu susah maka itulah yang anda dapat.

Hidup ini lebih mudah dan makin jelas apabila anda tahu yang sebenarnya selama ini anda seorang yang gagal adalah disebabkan oleh kepercayaan.

Nampak mudah tetapi sebenarnya perlu diambil serius.

Setiap perkataan yang terhasil adalah nikmat menulis, itu saya percaya maka itu yang saya rasai.

Kenapa?


Adakah anda ada masalah kewangan? Adakah ia selalu sahaja terjadi dalam hidup anda?

Adakah itu punca anda mengaku kalah?

Kalau ya, maka inilah yang perlu anda lakukan. Lakukan sekarang juga.

Ambil kertas, tulis apa yang anda tidak mahu, erti kata lain apakah anda benci?

Senaraikan. Lagi banyak lagi bagus. Lagi banyak senaraikan lagi mudah untuk membebaskannya.

Sudah?

Kalau begitu tulis ini pula.

Setiap "Benda" yang anda tulis itu ditukarkan pula menjadi positif.

Katakanlah, saya tidak pernah cukup duit.

Ditukarkan kepada saya selalu banyak duit.

Setiap satu senarai negatif yang anda tulis tukar kepada positif. Ingat, lagi banyak lagi bagus. Lagi banyak lagi cepat anda mengalami perubahan drastik.

Sudah siap maka ikut langkah ini:

Tukarkan senarai positif itu seperti sudah dapat dan bayangkan dalam imaginasi anda. Bermeditasi.

Contohnya tadi, saya sentiasa banyak duit.

Bayangkan, saya sentiasa banyak duit, boleh beli macam-macam. Seperti beli TV 3D baru yang berharga RM14000 dan selepas itu saya tukar kereta lama saya dengan kereta baru iaitu kereta BMW warna hitam sungguh mewah!

Bayangkan lagi dalam. Bayangkan sebagaimana anda sudah milikinya. Apabila anda buat begitu cerita ini akan menerangkannya.

Anda sudah mengalaminya dalam imaginasi anda. Ok. Sudah cukup bagus.

Tetapi, apakah sebenarnya fungsi imaginasi ini?

Bila anda membayangkan anda sudah merasainya, maka hukum tarikan sudah menghantar isyarat supaya merialisasikannya.

Bila anda berbuat begitu, anda sebenarnya sudah PERCAYA benda itu wujud.

Yang lebih menariknya adalah bila anda percaya pada perkara-perkara yang mustahil anda akan dapat juga dengan pantas tetapi ia kurang sedikit.

Dalam kes saya, saya membayangkan apakah yang saya telah dapat pada keesokan harinya.

Saya membayangkan, di pagi hari, ada sarapan yang cukup mewah, segala-galanya ada. Ada nasi lemak. Ada roti canai. Cakap sahaja nak apa, pasti ada.

Dan harinya tiba. Memang saya tidak dapat apa yang dibayangkan. Tetapi saya dapat juga sarapan yang mewah bagi saya.

Saya dapat sarapan NIPS(Makanan untuk kanak-kanak riang).

Alhamdulillah, sungguh ajaib. Memang ajaib.

Jadi apa yang anda perlu lakukan?

Bayangkan apakah yang anda terjadi pada keesokan hari?

Bayangkan perkara-perkara mustahil, maka mustahil yang anda dapat!

NIAT, PERCAYA, IMAGINASI, REALITI dan LEPASKAN.

5 Tips Produktiviti untuk Pemalas
Apabila hari demi hari hidup di dunia tanpa rasa hidup.

Maka perasaan di hati kembali mati.

Bila ia terjadi maka hidup tidak bermakna, dalam kesedihan, kesepian.

Tidak pernah sekalipun rasa bersalah, hanyalah rasa mati...

Mati....

Dan mati....

Sekembali itu, cuma satu punca masalah sahaja yang ditemui, iaitu malas.

Namanya sering kali disebut. Tidak kira di mana sahaja.

Persoalan kembali lalu tertanya-tanya:

Kenapakah aku malas? Kenapa aku tidak menjadi manusia yang memberi manfaat? Kenapa?

Sebagaimana ia terus, terus ditanya. Lagi ditanya selagi itu seperti mayat hidup.

Maka, dia bangun. Bangun kembali mencari apakah yang sebenarnya membuatkan dia seorang yang mati.

Jadi inilah hasil cariannya.

#1 Membunuh Gangguan yang Membunuh


Keluar daripada rumah, bilik atau tempat kerja sebentar.

Lihat apa yang membuatkan anda kurang selesa?

Jawapannya sudah diketemui, iaitu gangguan:
  • Manusia yang meminta tolong
  • Notifikasi Facebook
  • Keadaan yang berselerak
  • Berbau busuk
  • Dan segala jenis gangguan

Pertama: Berselerak


Apabila keluar daripada satu tempat, cuba lihat daripada pelbagai sudut yakni perspektif.

Mengenal pasti apakah faktor yang menyebabkan tempat itu berselerak?

Terdapat 3 faktor utama iaitu:
  • Pakaian
  • Alatan
  • Sampah sarap

Cuba cari dan buang dahulu objek-objek yang tidak guna. Dan sekiranya alatan tersebut PENTING yakni diperlukan untuk hidup maka simpanlah ia.

Tetapkan satu matlamat,

Lagi kurang objek, lagi kurang gangguan.

Percayalah, sekiranya melakukan apa yang disuruh maka anda akan dapat melihat hasil yang luar biasa.

Kedua: Internet


Jika kalau tuan hamba masih lagi membuka facebook, mohon ditutup.

Berilah komitmen sepenuhnya kepada perkara yang hendak dilakukan. Jangan benarkan bunyi yang menyeksakan itu menganggu ketika melakukan tugasan.

Paling pantang sekali apabila perkara yang berbunyi dan bergerak.

*Ting...*

Pasti mahu melihatnya.

Untuk memastikan mengelak segala gangguan alam maya maka buanglah, tutuplah ia segera.

Antara cara mengatasinya ialah:
  • Tutup segala browser yakni pelajar
  • Disconnect internet apabila tidak memerlukannya
  • Pastikan buat kerja dalam fullscreen
  • Dan akhir sekali bunuh segala gangguan yang berkait

Ketiga: Orang-orang


Masya Allah, terasa amat bengang dan marah apabila mengalami situasi begini,

"Abang, tolong angkit barang jap"

Ataupun lebih parah lagi,

"Abang tolong off lampu jap"

Padahal tugasan itu amat mudah dan terlalu mudah. Kenapa jadi begitu? Kerana mereka malas.

Memang sekarang manusia malas-malas belaka. Hanya doakan supaya manusia rajin-rajin belaka untuk selama-lamanya.

Aamiin.

Sekiranya tugasan yang sedang dilakukan secara solo, maka berilah tahu kepada "orang-orang" tentang tugasan penting yang tengah dilakukan.

Cara-cara mengatasinya ialah:
  • Tutup pintu bilik dan kunci
  • Tutup handphone dan segala jenis alatan komunikasi
  • Pesan kepada orang-orang supaya jangan ganggu

Ingatlah, sentiasa kurangkan gangguan yang membunuh. Cuba bayangkan, jikalau berada di padang pasir maka tiada siapa pun yang sudi mengganggu kita.

Cuma keadaan panas sahaja yang menganggu.

Keadaan zen adalah keadaan yang TERBAIK!

#2 Menjadual Tugasan


Satu demi satu gangguan dibunuh, kasihan juga rasanya. Tidak mengapa kejamkan diri untuk masa hadapan.

Biarpun terpaksa berada di luar zon selesa. Biarkan ia berlaku.

Maka, keadaan sekembali tentang seumpama bunyi derasan air terjun yang sungguh nyaman sekali. Maka menjadual tugasan adalah langkah seterusnya.

Teknik "To-Do-List Paling Berkesan"

Dalam sehari ada 3 zon waktu yang teristimewa iaitu:
  • Pagi
  • Petang
  • Malam

Buat jadual mengikut zon itu.

Contoh yang terbaik:

Tugasan Produktiviti


PAGI
- Gembira kerana berjaya solat sunat dhuha
- Seronok kerana berjaya menulis satu artikel yang epik
- Teruja kerana berjaya menyiapkan tugasan laporan

PETANG
- Bersemangat mengemas bilik dengan sebaik-baiknya
- Bertenaga menyiapkan makanan petang
- Teruja kerana berjaya mengoptimumkan blog Mesra SEO disayangi Google
- Gembira bermain bola kerana berjaya masukkan 3 biji gol

MALAM
- Bertenaga & seronok mengaji secara lancar
- Sungguh terharu kerana berjaya menaip tentang tips produktiviti untuk pemalas
- Bersemangat merancang hari esok

Sekembali sebelum terlupa. Apabila mahu menulis To Do List, pastikan anda meletak elemen emosi sebagaimana dalam contoh tadi.

Kenapa?

Kerana ia menarik Hukum Tarikan.

Apabila menulis, saya gembira kerana memandu kereta Forte milik saya dengan lancar.

Otak akan terbayang, saya memandu kereta Kia Forte dengan gembira, perasaan di hati sungguh berdebar-debar tetapi tetap diteruskan juga. Pengalaman yang sungguh hebat.

Biar ia lebih jelas lagi,

Bentuk dia, sungguh menawan, bunyi deruman enjinnya. Masya Allah, hanya Allah sahaja yang tahu.

Ingat: Elemen emosi harus ada untuk Hukum Tarikan.

#3 Satu Tugasan dalam Satu Masa


Multi-tugasan adalah "silent killer"

Kerana apabila kita melakukan tugasan terlalu banyak dalam satu masa, keadaan manusia tidak boleh tampung lalu ia akan menyedut tenaga secara drastik.

Malah lebih teruk lagi, melakukan banyak tugasan dalam satu masa boleh memeningkan kepala.

Cuba tenangkan minda, dan bayangkan situasi ini,

Sedang memandu kereta dan tiba-tiba telefon bimbit berdering lalu menjawab dan layan... Lagi teruk, si orang sebelah sibuk menanya siapa itu? Kekasih simpanan?

Pertanyaan demi  pertanyaan dia menyakan. Sudah jatuh ditimpa tangga.

Sebermula dari sekarang, hanya lakukan SATU tugasan dalam satu masa.

Sebagaimana sudah dinyatakan dalam topik satu, "Membunuh Gangguan yang Membunuh".

Menaiki tangga satu langkah demi satu langkah.

#4 Lakukan Tugasan dengan Hebat


Masya Allah, besarnya, tidak tertanggung dibuatnya. Sungguh besar tugasan itu.

Orang-orang mahu buku yang berjudul "Seni Bina Blog: Menjana 4 Angka dengan Blog" dalam masa 30 hari. Susahnya.

Jangan risau. Caranya ialah dengan memecahkan tugasan menjadi kecil-kecilan.

Memang menulis buku amat susah dan susah.

Sebab itu wujud Indeks yakni kandungan.

Jangan takut, pecahkan ia menjadi kecil dan lakukan tugasan menggunakan Teknik Pomodoro.

Teknik Pomodoro: 25 minit berkerja(melakukan tugas) + 5 minit rehat = 30 minit.

Ulang Teknik Pomodoro 4 kali maka berehatlah 15 minit hingga 30 minit untuk kembali cergas!

#5 Mengecas Tenaga Sebaik-baiknya


Walaupun sudah menggunakan Teknik Pomodoro tetapi badan rasa amat letih dan letih. Sesungguhnya janganlah dipaksa kerana ia menyebabkan mati awal.

Mengatasi dengan bijak:
  • Berehat dengan baring lalu lelaplah mata
  • Berehat bersama keluarga tercinta
  • Berehat dengan menyaksikan pemandangan yang indah
  • Berehat dengan memakan makanan dengan perlahan-lahan.
  • Berehatlah, berehatlah dengan mandi yang hebat.
  • Berehatlah dengan mengambil air wuduk
  • Berehatlah dengan menunaikan solat sunat.

Nescaya tenaga manusia sekembali penuh amat bertenaga

Daripada Penulis


Hari yang indah, malam yang mulia.

Allah turun ke muka bumi sedekat-dekatnya mengikut khabar yang didengari.

Tunai lah Solat Tahajud nescaya rahmat akan dapat.

Lakukan segala tugasan hanyalah kerana-Nya

Maka langit dan orang+bumi menghormati kalian.

Menulis untuk Siap - 4 Kunci Asas Bisnes Internet
Kadang kala, kita merasa semua maklumat sudah ada di internet.

Malah, semuanya adalah maklumat yang sama dan diulang-ulang lagi mengikut pemikiran masing-masing.

Itulah sebenarnya perkara yang terjadi di atas muka bumi ini.
  
Kita nak cari apakah yang sebenarnya pelan tindakan yang pasti menjamin kejayaan blog kita. Tetapi semuanya adalah sama bekala.

...Dan apa yang saya pelajari selama ini ialah "Ilmu tanpa amal umpama pokok tanpa buah".

Kalau saya sudah dapat sesuatu ilmu itu, saya selalu tidak mengamalnya kerana diri sendiri masih tidak percaya padanya lagi.

Kenapa?

Kerana semuanya adalah sama. Sama dan sama. Tidak ada yang berbeza daripada pendapat pakar mahupun baru lagi.

Pakar dapat nama hanya kerana sudah mempunyai pengalaman. Tetapi pakar tidak semestinya bagus dan baru tidak semestinya tidak hebat.

Bila dilihat daripada sudut yang berbeza ada yang mengatakan begini, begitu dan sebagainya. Wal hal perkaranya adalah sama.

  1. Trafik
  2. Tangkap
  3. Hubungan
  4. Jual

Itulah pelan asas buat duit atas talian. Pelan yang paling asas. Mula-mula usahawan internet ikut. Itulah 4 perkataan yang mereka guna. Tidak lain dan tidak bukan. Kalau ditanya mana-mana pakar sekalipun itulah mereka akan jawab.

Kadang kala, memang ia kurang tetapi. Namun kita boleh fikir menggunakan pemikiran konstruktif yakni pemikiran membina.

Trafik


Merupakan stasistik yang menunjukkan seberapa banyak pelawat masuk blognya. Tetapi pelawat haruslah tepat yakni pelawat hidup bukan "orang-orang".

Tangkap


Dalam dunia alam maya, perkara yang ter'paling penting ialah emel. Selagi blognya tidak dapat tangkap emel pelawat, selagi itu tidak dapat menjana duit. Sebab itu kita perlu dan mesti mengkaji siapakah sebenarnya pelayar yang berpotensi membeli daripada blognya.

Hubungan


Bila sudah tangkap, jangan lupa say hi pada pelanggan. Mereka ialah manusia yang ada akal fikiran. Mereka membuat keputusan mengikut emosi lalu emosi mereka harus dijaga dengan menyayanginya. Tanya kepada mereka, sihat ke? Sudahkah mengamal tip-tip yang diberikan?

Jual


Apabila menjual jangan dipaksa mereka untuk membelinya, mereka ada akal fikiran. Mereka tahu apa yang mereka buat. Cuma, kukuhkan dahulu hubungan silaturahim. Barulah dapat menjual sesuatu yang bermakna lagi menyelesaikan kerusingan mereka selama ini.

INGAT: Blog tanpa menyelesaikan masalah pelawat tidak dapat membina blog yang kukuh.

Lagi kukuh blognya, lagi kukuh pendapatannya.

Yang Sebenarnya...


Dalam hidup kita ini cuma ada satu perkara sahaja yang perlu kita ikut. Sekiranya kita patuh kepadanya, Insya Allah berjaya.

Jadi, apakah dia? Jawapannya ialah memberi.

Berusaha 100% untuk memberi nilai kepada pelawat supaya mereka dapat merasakan mereka ialah orang yang dihargai.

Akhiru kata,

Berusaha untuk memberi lebih, lebih hebat daripada berusaha untuk dapat lebih.

Sebuah gambar background waran biru yang tertulis pantun untuk orang yang susah tidur malam.
Malam sudah menjelma.

Sudah tiba masanya untuk berehat.

Tetapi bila sahaja malam menjelma, ramai manusia tidak boleh tidur terutamanya pengguna-pengguna internet.

Otak mereka sentiasa berfikir. Ingin lihat sesuatu dalam mel. Mencari, tercari-cari. Namun, semua usaha itu adalah sia-sia sahaja sekiranya tidak mampu tidur dengan lena.

Bila tidak dapat tidur lena ketika malam maka mudahlah di pagi hari kita mengantuk dan kurang produktiviti lalu apabila di tempat kerja kita tidak dapat berkerja dengan hebat.

Bahkan perkara ini sudah lama berlarutan, cuma saja tidak ambil tahu tentangnya. Tetapi lama kelamaan masalah ini sudah jadi konsisten.

Lebih teruk lagi, ponteng kerja juga berterusan. Itu yang tidak dapat diterima.

Sungguh dahsyat sebenarnya bila kita susah tidur malam. Jadi, kita harus mengambil dan mengetahui apakah punca-punca yang menyebabkan kita tidak boleh tidur malam dengan lena.

Jadi, saya telah kumpulkan 5 punca yang paling utama(hampir keseluruhan adalah daripada punca ini).

1. Kurang Letih


Kalau dah letih itu, duduk atas kerusi kayu pun boleh tidur. Tetapi masalahnya sekarang kita tidak letih. Tidak letih badan mahupun minda. Selalu saja keluar persoalan-persoalan yang bermain di minda.

Lalu menyebabkan sukar tidur malam. Tambahan pula, kita bukan sekadar perlu letih tubuh badan malah otak juga perlu letih untuk mudah tidur.

Selain itu, kedua-dua itu bila digabung barulah terasa nikmatnya. Kalau salah satu tidak ada, maka berjagalah jawabnya.

Jadi, cuba untuk berkerja dengan otak serta anggota badan supaya letih.

Cara paling berkesan untuk mudah letih kedua-duanya sekali ialah:
  • Berfikir perkara paling sukar diselesaikan;
  • Buat kira-kira;
  • Berbincang mengenai sesuatu masalah;
  • Bersukan yang berat;
  • Mengerjakan amal ibadah.

Setiap orang mempunyai rutin harian yang berbeza. Cuba cari masa yang terluang digantikan dengan perkara-perkara yang berfaedah.

2. Kurang Selesa


Pergi ke tempat tidur. Bau semacam. Rupa-rupanya ada tahi kucing. Bengang, marah. Memang tidak boleh tidur.

Itu kalau bau, ini pula kalau bilik kotor dengan makanan segera yang tidak dicuci. Tempat tidur bersepah, banyak habuk. Bagaimana nak tidur dengan lena dan selesa?

Tempat tidur ialah zon selesa. Tempat kurang gangguan daripada segala-galanya. Cuma ada katil, bantal dan selimut. Itu sudah cukup.

Tidak perlu ada telefon pintar dan segala jenis barangan atas tempat tidur. Simpan barang yang tidak sepatutnya dan jaga tempat tidur seperti kawasan larangan.

Cuma kita sendiri sahaja yang boleh baring dah berehat. Selalunya memang itulah yang terjadi. Orang tidak faham apakah sebenarnya tempat tidur.

Tempat tidur ialah tempat yang paling selesa.

3. Kurang Makan


Krok, krok. Perut berbunyi. Minda sudah terbayang-bayang makanan yang enak belaka. Mata tidak pejam, terus berangan seorang diri.

Faktor kurang makan juga harus diambil berat sekiranya kita mahu tidur yang lena.

Makan makanan yang berkhasiat sahaja sebelum nak tidur. Elakkan makan di tempat tidur dan cuba elakkan juga daripada jarak masa makan dan tidur yang terlalu lama.

Selalunya, lepas makan. Menonton filem dahulu lah. Filem 90 minit. Itu tidak dicampur lagi dengan iklan-iklan yang merunsingkan.

Makan untuk alas perut dan berhenti makan berlebihan sebelum tidur.

4. Kurang Tenang


Kerja tidak siap lagi. Esok nak kena hantar. Macam mana ini?

Runsing, selalu memikirkan kerja yang tidak siap lagi. Bagaimana mahu dapatkan tidur yang hebat?

Perkara yang sering terjadi pada diri sendiri. Memang masa malam-malam sahaja rajin nak buat kerja. Bila petang tidak mahu pula.

Bukan apa, bila malam tenang, tidak ada banyak gangguan. Tetapi kalau perkara ini berlarutan memang menjadi masalah yang kronik.

Bagaimana pula nak mengatasinya?
  • Siapkan segala tugasan paling penting di awal pagi;
  • Tenangkan minda dengan beristigfar(100 kali kalau sempat);
  • Selawat ke atas Rasulullah SAW;

Lagi tenang suasana tempat tidur, lagi senang nak tidur.

5. Kurang Bersosial


Daripada pagi sampai ke esok pagi. Tidak keluar rumah. Hanya duduk dalam rumah goyang kaki. Tidak keluar rumah. Lagi teruk, tidak keluar bilik.

Faktor bersosial juga penting bagi saya. Kita perlu bertegur sapa secara langsung, bukan sahaja perlu bersosial di facebook. Malah perlu berkomunikasi luar daripada alam maya.

Cuba untuk mendapat "sentuhan" yang langsung bukan "sentuhan" maya-maya.

Lagi kurang kita bersosial, lagi kurang lena kita tidur.

Jangan jadi katak yang hidup di bawah tempurungnya. Jadilah katak yang lompat di atas tempurungnya.

Sentuhan Pemikiran Lateral.


Cuba bayangkan, esok pagi saya akan bernikah dengan wanita idaman-ku. Tidak sabar untuk menunggu hari esok.

Dapat "hadiah" lagi. Aduh...

Memang tidak boleh tidur dibuatnya. Benarkah?

Sebenarnya kita mesti ada satu tugasan TERISTIMEWA yang nak dibuat pada keesokan paginya. Barulah mudah tidur bagi saya.

Lagi hebat perkara yang nak dibuat pada esok harinya, lagi hebat tidur kita.

Nama pun lateral. Cuma bayangan imaginasi.

English atau Malay [Dilema Blogger Malaysia]
Apabila nak menulis artikel, pasti persoalan ini sering kali bermain di minda kita.

Bahkan, apabila difikirkan lagi, lagi teruk jadinya.

Hilang keyakinan dan semangat untuk menulis blog.

Wal hal perkara ini sepatutnya sudah diputuskan dari awal kerjaya membina blog yang hebat.

Kenapa pada hari ini pula ia menganggu perjalanan kita yang telah beribu-ribu batu jauhnya?

Kerana perkara ini tidak di pandang serius apabila kita hendak membinanya pada waktu yang telah berlalu...

ENGLISH


Kuat, gagah, penjajah. Semua orang tahu. Siapa yang tidak kenal dengan sejarah silam mereka. Mereka memang hebat pada zaman dahulu dengan senjata yang terulung lagi menakutkan.

Tetapi kenapa sampai sekarang ia menjadi Bahasa rasmi Internet? Sedangkan banyak lagi bahasa-bahasa lain yang lebih mulia daripadanya.

Kita boleh buat pilihan. Tetapi kita tidak boleh mengubah takdir yang telah ditentukan oleh-Nya.

Jangan mengungkit apa yang telah berlalu. Yang pasti pasrah dan ikhlas atas setiap tingkah laku yang kita lakukan.

Kebenaran Berblog dalam ENGLISH


Ramai Pakar Blogger Malaysia tahu bahawasanya berblog dalam English lebih mengutungkan daripada berblog bahasa ibunda sendiri kerana kalau kita berblog dalam English banyak kelebihan yang kita dapat.

Acap kalinya ialah, peluang untuk dikenali ramai adalah lebih tinggi berbanding dengan menulis dalam bahasa ibunda.

Sedangkan Google sendiri pun mahu blog bahasa English, kenapa kita tidak mahu berblog dalam English?

Kenapa?

Semuanya sudah tertulis. English adalah bahasa yang susah untuk difahami tetapi senang untuk dipelajari sekiranya kita mempelajarinya dengan penuh keghairahan serta sebab yang "gila-gila".

MALAY


Bahasa rasmi Malaysia. Tidak banyak sejarah yang ku tahu tentangnya. Tetapi apa yang ku tahu ialah mereka perlu diperkayakan kerana bahasa ini adalah bersifat dinamik.

Selalunya orang yang berjaya menguasai Bahasa Melayu ini ialah orang yang telah berjaya menulis beratus-ribu patah perkataanya.

Sedangkan kita masih lagi beribu-ribu dia sudah beratus-ribu.

Apa yang penting setiap kali kita menulis perlulah menyampaikan nilai yang positif kepada pembaca maka pembaca akan lebih berinspirasi lagi untuk hidup dengan lebih berjaya dan kaya.

Kebenaran Berblog dalam Malay


Tidak ramai yang tahu lagi tentang mereka. Apa yang pasti ialah ia sudah mula berkembang pesat di seluruh dunia.

Bahkan ramai juga peserta daripada luar negara berpidato tentangnya.

Memang hebat dan sungguh seronok mendengar bahasa ibunda kita diamal oleh orang luar negara yang bahasa mereka lebih pelik daripada kita.

Mahupun begitu, sekiranya kita mahu berblog dalam Bahasa Melayu. Peluang untuk berjaya adalah tipis berbanding dengan berblog dalam Bahasa Rasmi Internet.

Lagi-lagi kalau topik blog kita itu tidak ramai yang tahu. Misalnya, tentang "Perternakan Ikan Talapia". Sudah lah tidak ramai yang tahu. Mana pula boleh dapat trafik organik daripada carian.

Kata-kata Kesimpulan


Melihat kedua-dua bahasa itu mempunyai kehebatan dan keistimewaan yang tersendiri. Cuma kadang-kadang ia datang dan kembali menghantui kita.

Kita tidak mahu perkara itu terjadi maka kata putus adalah jawapannya.

Perlu kaji dan selidik dahulu dan pastikan AGO kita menepati dengan keputusan yang kita putuskan.

Sekarang semua di tangan kita. Cuma perlu sepatah dua kata sahaja menentukan masa depan blog kita.

Jadi, dengan ini saya akan TETAP berblog dalam Bahasa Melayu dan akan mempelajari Bahasa Inggeris untuk masa depan saya sebagai "Jutawan Blogger Malaysia"!

Akhir kata dari saya,

Salam sukses selalu.....

Rahsia menulis ayat memikat pelanggan!
Sungguh dingin. Kredit; sxc.hu
Susah.

Itulah perkataan yang mula-mula sekali kita akan sebut apabila nak menulis permulaan entri.

Seandainya seorang pakar mahupun masih mentah. Memang tidak akan terlepas dengan masalah ini.

Teramat susah dan susah.

Tetapi susah tidaklah mustahil. Dan mustahil tidaklah susah mana sekiranya kita tahu selok beloknya.

Jadi, apakah jalannya untuk keluar daripada lubang hitam ini?

Adakah ianya dengan memberi salam?

Bagus tetapi tidaklah memukau pembaca. Kita mahu ayat yang boleh membuatkan pembaca membeli produk daripada kita. Kita mahu ayat pendahuluan itu membolehkan orang melanggan blog kita.

Alangkah indahnya ada ayat tersebut yang sebegitu kuasa.

Jawapannya mudah sahaja.

- PERTAMA


Dalam menulis pendahuluan sebuah artikel kita mesti tahu  asas dia. Menulis online tersangat berbeza dengan menulis karangan. Kita amat beruntung sebenarnya. Kenapa? Sebab menulis pendahuluan artikel memang mudah tidak disangkakan.

Mula-mula sekali kalau kita mahu menulis pendahuluan mesti guna 1 hingga 3 perkataan. Seperti mana saya buat dalam entri ini. Cuba anda scroll ke atas balik dan lihat.

Anda akan baca "Susah". Itulah dia maksud saya. Kalau masih kurang faham lagi. Tidak mengapa. Saya akan beri contoh lebih jelas.

Contoh;

Mari kita mengaku.

Mengaku apa? Nak mengaku apa? Mengaku kita buat salah ke?

Bila kita tulis ayat yang pendek maka sekaligus persoalan akan timbul di fikiran pembaca. Di situ kita dapat lihat kepentingan menulis ayat yang pendek.

Jelas?

- KEDUA


Kalau nak menulis ayat yang memikat pembaca. Kita mesti tahu peraturan dia. Peraturan ini kalau kita langgar memang KO. Kalau ikut OK. Ok?

Peraturannya ialah.... Menulis seayat demi seayat.

Boleh rujuk pada pendahuluan di atas tadi. Perhatikan betul betul. Saya menulis seayat dan diselang sebaris.

Persoalannya ialah, kenapa kita perlu menulis sebegitu? Kerana untuk memudahkan pembaca membacanya. Sekiranya ayat mukadimah seperti karangan SPM. Siapa nak baca perkataan demi perkataan?

Orang zaman sekarang semuanya mahu cepat belaka. Siapa yang lambat dia yang rugi. Sekarang orang tidak ikut "Biar lambat, asal selamat". Orang yang begitu memang rugi.

Kenapa?

"Siapa cepat, dia yang dapat"

Mudah bukan?

Secara keseluruhannya ialah;

~~~ (Pendek)

~~~~~ (Sederhana)

~~~~~~~ (Panjang)

Memang itu format yang selalu digunakan. Nak langgar? Langgarlah. Nanti siapa yang rugi? ;-)

Itu baru format belum lagi rahsia menulis ayat memikat pelanggan.

Rahsianya teramat mudah dan senang. (Ambil nota!)

Rahsiannya ialah... Kenapa?

Apa dia? Kenapa? Apa yang kenapa?

Sudah timbul persoalan dalam fikiran.....

Masih kurang jelas? Ini dia contohnya;

Kenapa Blog Kyle selalu dapat trafik daripada Google? Kenapa blog saya tidak begitu?

Nak tarik pembaca mudah sangat. Kita buatkan mereka rasa ingin tahu. Ingin tahu apa yang terjadi selepas itu. Apa yang akan terjadi sekiranya mereka tidak membaca artikel itu. Memang menyesal sungguh siapa yang tidak baca.

Itu baru satu. Belum habis lagi. Ada lagi.

Rahsia yang kedua ialah.... Kekecewaan.

Bila tulis pendahuluan terangkan kepada mereka apakah masalah yang membuat mereka kecewa selama ini. Apakah keinginan mereka selama ini. Buat mereka menjiwai aritkel tersebut. Barulah pembaca akan sentiasa kata;

YES! YES!! YES!!

Memang kurang jelas. Tetapi nasib baik ada contoh ;) (Alhamdulillah)

Mari baca:  Jangan Baca Kalau Tak Nak Paparkan Gambar Dalam SERP!

- BONUS


Menurut Brian Clark. 5 cara untuk membuat pembaca membuka entri anda. Kelima-lima caranya adalah bagus tetapi tidaklah sebagus yang dikatakan oleh Henneke.

#1 = Menyakan soalan. Yang paling terkenal lagi mudah digunakan.

#2 = Potongan petikan. Lebih mudah faham potongan ayat yang diambil daripada orang yang berauthoriti.

#3 = Fakta. Tahukan anda menulis mukadimah adalah bahagian yang sukar dalam menulis artikel.

#4 = Cerita. Pada suatu hari ada seorang insan yang berjaya menyelesaikan masalahnya.

#5 = Nombor. Lagi besar, lagi hebat. Terlalu besar, terlalu jahil.

Mudah dan senang bukan?

Terfikir


Ada tambahan dan penolakan yang perlu dibicarakan?

Mohon kongsikan di ruangan komenter.

Jasa anda amat dihargai dunia akhirat.

Semoga kita sentiasa dalam redha dan rahmat Allah swt. Supaya mudah untuk kita membantu golongan yang susah.

Aamiin. Ya. Rabb.

Sebarkan virus yang positif ini. Maka balasan pahala dijamin dapat!

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *

Danial Abdul Rahim